Optimisation of the Side Channel Compensating Measure, M8 Aue Wallbach

A branch of the Aue Wallbach was reopened as an ecological compensation measure of the Ryburg-Schwörstadt Power Plant in the autumn of 2012 and already in December 2012 it was silted up. To reduce the tendency to silt up IUB Engineering was commissioned to design a system of water structures close to the river bed (micro-groynes, S-bars) and supervise implementation. The side channel was also dredged.

Données principales

  • Length of side channel 150 m
  • Two natural stone micro-groynes
  • S-shaped bar and groynes made from wooden piles
  • Construction measures conducted from a pontoon
  • Filling on the right bank and securing with root wads
  • Ecological upgrade of the side channel with deadwood structures

Maître d'ouvrage

Kraftwerk Ryburg-Schwörstadt AG

Ingénieurs du projet

IUB Engineering AG

Période

2013

Coûts de construction

CHF 90,000

Prestations

Planning and design of the optimisation measures, construction management and supervision